Contingut principal

Ajuntament de Dénia

Actualitat

La campanya “Tortugues en el Mediterrani 2022” de la Fundació Oceanogràfic estarà present en 60 municipis de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Illes Balears

Governs autonòmics i ajuntaments costaners recolzen l'acció divulgativa per a protegir aquests animals durant l'època de nidificació

El director general de l’Oceanogràfic de València, Eduardo Nogués, ha presentat aquest matí en les instal·lacions de Baleària a Dénia la campanya de sensibilització “Tortugues en el Mediterrani 2022” de la Fundació Oceanogràfic, en la qual participen un total de 60 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Illes Balears, a més del Metre de València, Tram d'Alacant i Paradors de Turisme de platges.


Es tracta de la tercera edició que, com a anys anteriors, compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi*Climàtic i Desenvolupament Rural, FGV, 112 Emergències, Ciutat de les Arts i les Ciències, Universitat de València, Global Omnium i Fundació Blava Marí.


Un acte que s'ha completat amb la solta a la mar d'una tortuga marina recuperada en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) de la Mar de la Fundació Oceanogràfic.


En la presentació han participat l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, el director de Fundació Baleària, Adolfo Utor, el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, el director general de l’Oceanogràfic, Eduardo Nogués, la directora de la Fundació Oceanogràfic, Leocadia G. Bartual i el responsable de l'Àrea de Conservació de la Fundació Oceanogràfic i investigador, José Luis Crespo, qui ha explicat la labor de la Fundació amb les tortugues en els àmbits divulgatiu, educatiu i d'investigació, així com la seua transcendència per al món marí.


També han assistit la diputada de les Corts Valencianes, Rosa de Falastín Mustafá, regidors dels municipis de Xàbia, Oliva i Tavernes de la Valldigna, el conseller delegat de Global Omnium, Dionisio García i el representant de la Universitat de València, Jesús Tomás.


Una crida a la ciutadania


La campanya de sensibilització, que impulsa la Fundació Oceanogràfic consisteix en la col·locació de més de 1.500 cartells en “opis” i altres suports, des dels quals s'informa en els punts de major concurrència i visibilitat a banyistes i viatgers de la presència de tortugues marines en les costes del Mediterrani i que, en cas de produir-se un albirament, és necessari telefonar al 112 per a així activar la Xarxa de Varamients, composta per la Universitat de València, Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica i la pròpia Fundació Oceanogràfic.


En el cas de la Comunitat Valenciana, és l'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic l'encarregat de desplaçar-se a la zona per a avaluar l'estat de l'animal i traslladar-lo, en cas de ser necessari, a l'ARCA de la Mar, on es recupera fins a poder tornar de nou a la mar.
 

Les dates de la campanya són crucials per a la conservació de l'espècie, ja que és la temporada en què es produeix la nidificació, és a dir l'acostament a la platja de les femelles per a depositar els seus ous en els punts que consideren adequats, per la qual cosa és fonamental que no siguen molestades.


En haver-se produït els últims anys un augment de nius i, a causa de la filopàtria d'aquests animals, és possible que torne a registrar-se un bon nombre de nidificacions.


Solta a la mar d'una tortuga recuperada


En acabar la presentació, i com és habitual en actes de la Fundació Oceanogràfic, assistents i voluntaris de la Fundació Oceanogràfic s'han dirigit a la platja de l'escullera Nord de Dénia per a acomiadar a la mar una tortuga marina recuperada en l'ARCA de la Mar -també coneguda com a “hospital de tortugues”, amb l'objectiu de divulgar i conscienciar sobre les causes que amenacen aquesta espècie, com poden ser la contaminació, la degradació o pèrdua del seu hàbitat o les accions derivades de l'acció humana, entre altres.

L'animal, una femella de 14 quilos, va ingressar a l'hospital de tortugues amb embòlia gasosa moderada gràcies a l'avís d'una embarcació pesquera de Penyíscola que el va capturar accidentalment i va telefonar al 112, activant així la Xarxa de Varamients de la Comunitat Valenciana.

La campanya “Tortugues en el Mediterrani 2022” de la Fundació Oceanogràfic estarà present en...
La campanya “Tortugues en el Mediterrani 2022” de la Fundació Oceanogràfic estarà present en...

*Informació gestionada pel Gabinet de Comunicació i Premsa de l'Ajuntament de Dénia.

Informació de contacte
Anar al principi de la pàgina