El ple de juny de l’Ajuntament de Dénia ha aprovat per majoria, amb els vots favorables de PSPV i Compromís, l’abstenció del Partit Popular i Gent de Dénia i el vot en contra del grup Vox, el document ‘Agenda Urbana Dénia 2023’, un marc estratègic local per al desenvolupament sostenible urbà del municipi, finançat amb fons europeus Next Generation.
El procés per a la implementació de l’Agenda Urbana 2023 ha superat ja les fases de diagnosi prèvia i de definició d’objectius i estratègies, alineats amb els ODS. L’acord pres ahir, contempla també emprendre les fases que resten: l’elaboració d’un Pla d’Acció, amb la participació de totes les àrees municipals i actors implicats i l’establiment d’un sistema de seguiment i avaluació per a valorar el grau de compliment dels objectius definits, facilitant la rendició de comptes davant la ciutadania.
L’Agenda Urbana proposa diverses accions distribuïdes en tres eixos principals. El primer eix és “Territori resilient i naturalesa activa” i s’enfoca a protegir i valorar el territori i el patrimoni natural-paisatgístic de Dénia, garantint-ne la resiliència davant el canvi climàtic i la seua integració amb els espais urbans.
Les accions proposades en este eix són la recuperació d’espais urbans degradats mitjançant intervencions basades en la naturalesa; la creació de corredors ecològics interurbans i rurals; un pla de recuperació de litoral i adaptació al canvi climàtic, protegint i regenerant el sistema litoral front a l’erosió i l’augment del nivell de la mar i establir una estratègia contra incendis forestals urbans basada en la prevenció i el manteniment ecològic.
L’eix 2, “Ciutat integrada i cohesionada”, té com a objectiu promoure un model urbà compacte, inclusiu i accessible, que reduïsca les desigualtats socials i territorials.
Per a aconseguir-ho es prioritzen accions per a la regeneració de barris; la rehabilitació energètica d’edificis; la millora de l’espai públic amb criteris d’accessibilitat universal i perspectiva de gènere; l’impuls a la vivenda assequible i el reforç del transport públic i la inclusió digital per a persones majors i col·lectius vulnerables.
Per últim, l’eix 3 engloba propostes relacionades amb l’economia d’alcanç i la transformació digital, amb la finalitat de reorientar el model econòmic de la ciutat cap a la diversificació, la sostenibilitat i una ocupació local de qualitat. Es proposa fomentar l’emprenedoria en sectors creatius, agroalimentaris i verds, així com donar suport a la digitalització del comerç local, Així mateix, es promou la creació d’una xarxa d’empreses sostenibles i la creació d’un observatori urbà per al seguiment de l’agenda 2030.
Suport a les persones afectades per l’ELA
Tots a una, els grups polítics municipals van aprovar per unanimitat una declaració institucional “de suport i reconeixement a totes les persones afectades per l’ELA, així com a les seues famílies i persones cuidadores”.
El text expressa l’agraïment a les entitats socials, sanitàries i científiques “que treballen incansablement per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i per avançar en la recerca de tractaments eficaços”.
La declaració institucional se suma a la crida d’associacions, malalts, familiars i cuidadors i insta al Govern central a dotar amb una partida pressupostària específica i suficient la Llei ELA, aprovada pel Congrés dels Diputats, per a garantir la seua aplicació efectiva.
Per últim, l’Ajuntament de Dénia manifesta el compromís de col·laborar per a garantir una atenció integral, assistència domiciliària, suport tècnic i psicològic i els recursos adients per a les persones que pateixen la malaltia.
Per unanimitat es van aprovar també la modificació del Pla estratègic de subvencions 2023-2025, que incrementa l’ajuda al projecte Dénia Ciutat Creativa de 100.000 euros a 125.000 euros; la incoació d’expedient de construcció del nou Raquel Payà per un pressupost de licitació de 9.369.447,27 euros, IVA inclòs, i la baixa d’un vehicle de titularitat municipal.
Un capítol a banda mereix el contracte del servei de recollida de residus i neteja de la ciutat, la concessionària del qual és l’empresa Urbaser.
D’una banda, el ple va aprovar per unanimitat iniciar expedient contradictori de deducció per serveis no prestats, entre l’1 de juliol de 2022 i el 30 de juny de 2024, a la concessionària de la recollida del fem i la neteja urbana, Urbaser, per import de 316.878 euros.
Així mateix es va aprovar per majoria (PSPV i Compromís, a favor; la resta de grups, en contra) la revisió de preus del contracte per a la gestió del servei de recollida de residus sòlids, neteja urbana i Ecoparc, atés que han transcorregut ja dos anys de la concessió i s’ha executat un 20% del contracte, com establix la llei i el plec de clàusules administratives. L’increment dels preus és d’un 8% aproximadament.
Igualment, el ple va aprovar per majoria (PSPV i Compromís, a favor; la resta de grups, en contra) incoar expedient de modificació del contracte amb Urbaser per a introduir millores en la prestació. Després d’una avaluació del servei s’han detectat àrees de millora que requerixen modificacions de l’oferta presentada per l’empresa en la licitació. L’aplicació d’estes modificacions suposarà un increment anual de vora 625.000 euros respecte al preu inicial del contracte.
Xarxa XALOC per a vivenda
També es va acordar amb el vot favorable de tots els grups l’adhesió al conveni amb la Conselleria de Serveis Socials de la Generalitat Valenciana per al desenvolupament d’una oficina integrada en la Xarxa XALOC d’Oficines de Vivenda, Rehabilitació i Regeneració urbana fins al 31 de desembre de 2025. Es tracta de donar continuïtat a una col·laboració que ja està prestant-se, el conveni de la qual havia finalitzat a final de l’any anterior.
Les activitats principals encomanades a l’oficina de Dénia són proporcionar informació i assessorament (finestreta única), col·laborar en la tramitació d'ajudes i acompanyament en sol·licituds, oferir un servici integral de rehabilitació i regeneració urbana (incloent-hi fons europeus i suport a municipis comarcals/xicotets), assessorament en l'ampliació del parc públic de vivenda, mediació i assessorament a persones en situació de vulnerabilitat residencial.
La Conselleria aporta a l’Ajuntament de Dénia 65.910 euros dins d’esta línia de subvenció per als municipis de la Xarxa XALOC. Estos fons cobreixen, principalment, els gastos de personal de l’oficina i els gastos corrents d’esta anualitat.
Plans municipals
El ple va tractar qüestions al·lusives a dos plans municipals. D’una banda, es va aprovar la pròrroga del I Pla de diversitat sexual de Dénia, Jesús Pobre i la Xara fins al 21 de juliol de 2026, amb el vot favorable de tots els grups municipals excepte Vox.
Així mateix, per majoria dels grups municipals, excepte el vot contrari de Vox, el ple va aprovar el II Pla Local de la Infància i l’Adolescència de Dénia 2025-2031. El pla, segons va explicar la regidora de Benestar Social, Melani Ivars, “és fruit de mesos de treball col·laboratiu amb xiquets, xiquetes i adolescents, famílies, centres educatius, associacions, i tècnics i polítics de tots els departaments municipals”.
Es tracta d’un document estratègic clau en el qual, a partir de la diagnosi de la situació de la infància i l’adolescència, el Govern local projecta actuacions de millora.
“Este segon pla, va assenyalar la regidora, es recolza sobre la base sòlida del primer (2021-2024) i enfronta desafiaments com garantir entorns amables o promoure una Dénia educadora”.
A més, l’elaboració d’este nou PLIA permet optar a la renovació del segell de Ciutat Amiga de la Infància que lidera UNICEF. En este ple de juny, es va aprovar sol·licitar-ne la renovació (vot afirmatiu de tots els grups, excepte el negatiu de Vox).
Contaminació acústica
Un altre punt de l’orde del dia va ser l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança reguladora de prevenció de la contaminació acústica a la ciutat. Segons va explicar la regidora de Transició Ecològica, Sandra Gertrúdix, els canvis responen a l’adaptació de l’ordenança a la nova legislació, la introducció d’una nova estructura que ordena el text de manera sistemàtica, la creació del Títol 1 “Instruments de planificació i gestió acústica”, l’actualització de sancions i la introducció d’un horari especial d’estiu per als treballs d’obra, edificació, reparació i instal·lacions i l’ús de maquinària.
El nou text, que ara se sotmetrà a exposició pública abans de l’aprovació definitiva, establix que durant els mesos de juliol i agost sols es podran realitzar xicotets treballs d’obra menor en horari de 9 a 14 hores, sempre que no facen soroll ni molèsties que pertorben el descans del veïnat; quedant prohibides totes les obres en la resta de trams horaris.
Este punt es va aprovar amb els vots a favor de PSPV, Compromís i Gent de Dénia i l’abstenció del Partit Popular i Vox.
I com a últim punt destacat, es va aprovar l’estudi de viabilitat econòmica financera del servei de transport urbà de viatgers, amb el suport de tots els grups polítics excepte el Partit Popular, que es va abstindre.